Hoe krijg je meer plezier in je huidige werk?

Ook voor jou is het mogelijk om meer plezier of zo je wilt, passie, te ervaren in je werk zonder dat meteen het roer drastisch om hoeft. De enige constante factor in je leven ben je zelf. Je neemt jezelf en je eigen kwaliteiten altijd mee, wat je ook doet. Door te kijken naar wat er wel leuk is op dit moment, te kunnen genieten van wat er is, kan je weer meer leuk vinden wat je doet. Kijk bijvoorbeeld naar de volgende 5 tips van Getrud de Witte (2015):

  1. Zet een andere bril op

Ga op zoek naar wat je leuk vindt in je werk. We zijn nogal eens geneigd vooral de dingen te zien die we niet zo leuk vinden. Je kunt je passie aanwakkeren door vanuit een ander perspectief te kijken en je bewust te worden van de dingen die je leuk vindt.

  1. Maak je dromen realistisch

Een passie blijft een droom wanneer er niets mee wordt gedaan. Passie vraagt om actie. Kijk hoe je aspecten uit jouw dromen realistisch en haalbaar kunt maken en ga over tot actie. Lukt het niet om het in je werk te integreren, zoek dan een andere weg waarin het wel kan zoals vrijwilligerswerk of een hobby.

  1. Laat los dat er maar één passie voor jou is weggelegd

Mensen die al van jongs af aan precies weten wat ze willen zijn eerder uitzondering dan regel. Het is best mogelijk dat jouw passie zich later pas ontwikkelt of dat je gedurende je leven, afhankelijk van de fase waar je in zit, ook andere passies kent. Leg jezelf niet de belemmering dat je een keuze voor het leven moet maken. Vind je iets leuk? Ga er dan volledig voor. Ben er op een gegeven moment op uitgekeken, ga dan op zoek naar een volgende uitdaging.

  1. ‘Stretch’ jezelf

Wanneer je mensen over hun passie hoort praten blijkt vaak dat ze hiervoor stappen hebben gezet die spannend waren en buiten hun comfortzone lagen. Blijf jezelf ontwikkelen en prikkelen door af en toe eens bewust buiten jouw comfortzone te stappen. Wie weet welke wereld er voor je open gaat en wat je tegenkomt dat jouw hart verovert. Zoals Eleanor Roosevelt zei: “Do one thing evey day that scares you”.

  1. Luister naar je lijf

We hebben erg de neiging om besluiten en keuzes te maken op basis van rationale overwegingen. Als het gaat om bevlogenheid en zaken waarvan je echt blij wordt, dan blijkt dat niet zo gemakkelijk in een pro en con lijstje te vatten. Toch geeft jouw lijf altijd aan of je ergens blij van wordt of niet. Krijg je een brok in je keel of een klomp in je maag? Of gaat je hart juist sneller kloppen, krijg je vlinders in je buik, heb je het idee dat alles ineens lichter voelt? Jouw lijf geeft feilloos aan waar je staat.

Van passie naar werk dat bij je past

Je hoeft niet meteen van je passie je werk te maken. Daar zitten namelijk ook haken en ogen aan (Halmans, 2012). Ineens komt er druk op te staan aangezien je er je broodwinning uit moet halen. Waar het voorheen leuk was om met je passie bezig te zijn, sta je nu onder druk van deadlines. Bovendien heeft een passie in je hobby stoppen het voordeel dat het je helpt ontspannen. Dus als jij van jouw passie je werk niet gemaakt hebt, geen nood. Volg de vijf eerder genoemde tips en zorg ervoor dat je werk vindt dat bij je past en waar je plezier in hebt. Dikke kans dat je in stukjes daarvan ook een deel van je passie kwijt kunt.