Vakmeeting: ´Huurders in beweging´ (online)

Donderdag 24 juni a.s. (middag)

Wegens succes is het initiatief genomen om een nieuwe Vakmeeting leefbaarheid te organiseren. Deze keer in het teken van ´huurders in beweging´. Met als doel om kennis te delen, elkaar te inspireren en vooral met praktische handvatten in jouw eigen organisatie verder te kunnen.

Er is achter de schermen hard gewerkt aan een mooi programma. Met interessante workshops, met onder andere een collega van Parteon over hun samenwerking met organisatie Jonge Honden, gemeente Haarlem en collega´s van Wooncompagnie. Sneak preview: bekijk alvast het promofilmpje van Parteon! (scrol naar beneden op deze pagina)

Aanmelden:

Ga naar: Vakmeeting Huurders in beweging

Bij het aanmelden geef je ook direct jouw voorkeur voor de workshops (top 4) aan. Daarnaast vragen we je jouw huisadres te vermelden. We gebruiken deze eenmalig om je iets toe te zenden. Daarna wordt jouw adres direct verwijderd. Deelname aan deze vakmeeting is gratis.

Lees onderstaand artikel voor meer inspiratie

Publicatiedatum: 30 oktober 2020

Het concept ‘samen wonen, samen leven’ is wat de nieuwe bewoners van het Winkelmadepark in Winkel aanspreekt. De ontmoetingsruimte is inmiddels opgeleverd en kan binnenkort in gebruik genomen worden door de bewoners.

Bewoners verenigd

Alle bewoners die op het park wonen zijn lid van de Vereniging van Bewoners Winkelmadepark. De Vereniging van Bewoners is er voor en door de bewoners. De nieuwe ontmoetingsruimte wordt het kloppend hart van het park, hier kunnen bewoners elkaar treffen en in de toekomst gezamenlijk activiteiten organiseren.

De huiskamer van het Winkelmadepark

‘Het maakt niet uit wat je achtergrond of leeftijd is. Iedereen kan in de ontmoetingsruimte ontspannen, ontmoeten, koken of de handen uit de mouwen te steken. Een gezellige kop koffie, een praatje, een cursus, spelletjesavond of kookworkshop, alles is mogelijk’, aldus Eric Lugtmeijer, voorzitter van de Vereniging van Bewoners. Lugtmeijer is ervan overtuigd dat de ontmoetingsruimte de gezelligste huiskamer wordt van het Winkelmadepark. ‘Als je van te voren het idee achter het Winkelmadepark zou presenteren, dan zouden mensen sceptisch kunnen zijn. Uit de reacties blijkt het tegenovergestelde. De behoefte aan saamhorigheid is heel groot, zeker in deze tijd.’

Recept voor saamhorigheid

Uit handen van directeur-bestuurder Stefan van Schaik ontving Lugtmeijer een aantal kookschorten en een receptenboek. ‘Samen koken en met elkaar van het resultaat genieten, dat verbindt altijd.
We hopen dat de favoriete recepten van ons Buurtteam een mooie aanzet zijn om het Winkelmade-kookboek uit te breiden met recepten van de bewoners zelf’, aldus Van Schaik.

Een inclusieve gemeenschap

Wooncompagnie wil met het Winkelmadepark meer inclusieve complexen en wijken stimuleren, met sociale cohesie en een actieve deelname aan de samenleving. Iedereen hoort erbij ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of een eventuele beperking. Van Schaik: ‘We hopen dat dit woonconcept een voorbeeld zal zijn en anderen zal inspireren.’

VoorUit Project Home – VoorUit (vooruitproject.nl)

´Beweeg de huurder VoorUit´

VoorUit is een participatieproject waarbij studenten en starters actief zijn voor hun directe omgeving in ruil voor een gratis woonruimte of huurkorting. Het doel is de sociale cohesie van de buurt of het complex versterken. De ‘VoorUiters’ nemen het voortouw in het organiseren en faciliteren van contact in de buurt. Niet alleen contact tussen bewoners onder elkaar, maar ook met lokale organisaties of woningcorporaties. Bovendien activeren ‘VoorUiters’ hun buren om hetzelfde te doen. De projectleider van VoorUit komt deze middag vertellen over hoe VoorUit de huurder in beweging krijgt.

Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners

‘Focus on what’s strong, not what’s wrong’. Dat zou je het motto van Asset Based Community Development kunnen noemen. Hoe kun je als volkshuisvester bijdragen aan een sterke gemeenschap? Bijvoorbeeld door te kijken naar dat wat er wel al is. Zoals de kennis, kunde en ervaring van mensen, dat wat bewoners willen delen. Als je helpt om dat aan elkaar te knopen, maak je een mooie start. In deze sessie kijken hoe we wat dat teweeg brengt en hoe je aan de slag kunt gaan.