Het verhaal van Tessa Gooijer

Tessa Gooijer (41 jaar) heeft recent een nieuwe stap gezet in haar loopbaan. Met ingang van 1 november is ze werkzaam als medewerker Bewonersbegeleiding bij Logchies Renovatie en Onderhoud. Tot die tijd werkte ze bij woningcorporatie Parteon in Wormerveer.
Ze legt uit: ´ik ben begonnen als directiesecretaresse bij Parteon en deze functie heb ik 7 jaar gedaan. Daarna heb ik nog 4 jaar als communicatiemedewerker gewerkt. Dus in totaal heb ik ruim 11 jaar bij Parteon gewerkt, in verschillende functies.´

Kun je iets vertellen over het verloop van haar loopbaan tot nu toe?

Tessa vertelt: ´Ik was 19 toen ik ging werken als directiesecretaresse (achteraf had ik gewild dat ik door was gaan leren). En na 10 jaar in verschillende secretariële functies gewerkt te hebben, bood dit vak mij steeds minder uitdaging. Op advies van P&O deed ik enkele jaren geleden een loopbaanonderzoek, één van de richtingen die uit dat onderzoek kwam was ‘Communicatie’. Ik volgde een opleiding en in 2010 had ik mijn diploma.

Als jonge moeder lag mijn aandacht daarna vooral bij mijn gezin, maar tussen de luiers en kinderopvang door volgde ik aansluitend nog een opleiding en een training in het communicatie-vak.

In 2014 onderging Parteon een reorganisatie. Het secretariaat moest krimpen, maar er ontstond ook tijdelijke ruimte op de afdeling Communicatie door een langdurige zieke collega’s. Ik mocht aan de slag op de afdeling Communicatie, maar zegde daarmee wel mijn vaste aanstelling op het secretariaat op…  Een eerste sprong in het diepe! Gelukkig voor mij mocht ik na driekwartjaar solliciteren op de vacature van communicatie-medewerker en werd ik (opnieuw) aangenomen.

Ik heb ontzettend veel geleerd in de jaren op de afdeling Communicatie, over het vak, maar ook over mijzelf. Ik kreeg de kans om door te groeien binnen de afdeling, maar ik voelde heel sterk dat ik niet de functie van Communicatieadviseur wilde doen. Maar wat dan wel?´

Wat heeft Project Loopbaan bijgedragen aan jouw loopbaanstap?

Project Loopbaan heeft op drie manieren bijgedragen aan mijn loopbaanstap.
1. Ik ondersteunde Project Loopbaan in de communicatie (vanuit een werkgroep binnen Project Loopbaan); ik breide hierdoor mijn netwerk uit en kreeg veel feedback. Heel leerzaam!
2. Met de loopbaancoach van Project Loopbaan heb ik een aantal goede gesprekken gevoerd waardoor ik steeds meer focus kreeg op wat ik belangrijk vind in mijn werkomstandigheden.
3. Via Project Loopbaan liep ik tijdens de intersectorale stagemaand stage bij Logchies Renovatie en Onderhoud en het vervolg is bekend 😊.

En hoe heb je deze nieuwe baan gevonden?

´Voor de Dag van het Huren in 2017 werkte ik vanuit Parteon samen met de communicatieadviseur van Logchies. Dat was een leuke en goede samenwerking. Toen Logchies ook meedeed aan de stagemaand heb ik mij snel aangemeld voor een stageplek! Het was een heel leuke stage-ochtend, veel informatie en kennis uitgewisseld en met inspiratie weer naar huis. Nog dezelfde avond kreeg ik een berichtje of ik na wilde denken over een nieuwe functie als bewonersbegeleider bij Logchies, en inmiddels ben ik sinds 1 november aan het werk, hoe leuk is dat!´

Heb je tips voor medewerkers van de woningcorporaties, die ook weleens denken aan een andere baan intern of extern?
Tessa:´Ik vond het besluit om weg te gaan bij Parteon ongelofelijk moeilijk. Ik heb daar lange tijd met veel plezier gewerkt, veel kansen gekregen, leuke collega’s ontmoet en veel geleerd. En ik ben opgevoed met de gedachte dat je vooral moet kijken naar wat je wél hebt. Dus het ontevreden gevoel dat ik al enige tijd had, heb ik lang weggedrukt. Ik had immers een vaste baan bij een goede en leuke werkgever, ik wist waar ik aan toe was, ik kon het werk goed combineren met mijn gezin, ik had een zekere vrijheid en heb mij altijd zéér betrokken gevoeld bij het bedrijf. Ik, weg gaan bij Parteon, dat kon eigenlijk niet, het waren altijd de anderen die weggingen…

En toch bleef het onrustig in mijn hoofd. Ik wilde heel graag iets anders doen, maar ik liet mij vooral leiden door angst voor het onbekende en angst voor het maken van een foute beslissing. Na veel praten (bedankt familie en vrienden!) heb ik uiteindelijk besloten om de sprong te wagen, en ik heb er nog geen moment spijt van gehad 😊.´

De tips van Tessa:

– Wees je bewust van jouw mogelijkheden; onderzoek!
– Laat je leiden door kansen (en niet door angst 😉)
– Maak een afspraak met een loopbaancoach (écht, het helpt je richting te geven)
– Heb je iemand die doet wat jou leuk lijkt, vraag hem of haar het hemd van het lijf!
– Solliciteer op die ene leuke functie; het schrijven van een sollicitatiebrief en het updaten van je CV helpen je in het focussen op wat je wil en    wat je kan.
– Houd niet teveel vast aan wat je nu hebt; het kan onwijs belemmeren in je zoektocht naar een nieuwe baan
– Heb vertrouwen; jij staat aan het roer van jouw loopbaan!
– p.s. als je meer wilt weten over mijn ervaringen, ik sta altijd open voor een praatje of een mailtje!