Event hart voor jouw brein

Dinsdag 12 oktober a.s. (middag – online)

Aanvullende informatie per workshop:

Workshop 1.      ´Slaap – zo belangrijk en soms zo lastig!
Deze workshop is voor iedereen die meer wil leren over slaap en zijn of haar slaapkwaliteit wil verbeteren.

Workshopleider: Rob de Ron

Slaperigheid en vermoeidheid

Hoewel vaak wordt gedacht dat je moe bent omdat je slecht slaapt is het omgekeerde vaak het geval: je slaap slecht omdat je (langdurig) te moe bent! De begrippen slaperigheid en vermoeidheid worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn twee verschillende dingen, die fysiologisch ook anders worden geregeld. Daarom kun je ook te moe zijn om goed te slapen. Daarom is het niet alleen prettig om na je slaap uitgerust wakker te worden, maar ook om ‘gerust’ aan je slaap te beginnen.

Tijdens de workshop leer je nog veel meer over slaap. Denk aan wat is de beste tijd om de te gaan slapen, slaap en rust en de 90 minuten cyclus.

Ook maak je kennis met een slaapoefening waarmee je direct de kwaliteit van je slaap kunt verbeteren. Deze oefening is gebaseerd op Yoga Nidra, de yoga van de slaap. Maak je geen zorgen: je hoeft niet te rekken en te strekken en je hebt geen speciale kleding nodig. Je gaat gewoon zitten of liggen en luistert. Dat is alles. Menig deelnemer heeft dankzij de slaapoefeningen zijn of haar slaap binnen korte tijd aanmerkelijk kunnen verbeteren.

Workshop 2.      ´Geheugen – mentale rust gezocht?´ Aan de slag met ´het stemmetje´ in je hoofd. Je leert in deze workshop technieken voor meer rust in je hoofd.

Workshopleider: Rick de Jong

Rust krijgen van jouw gedachten.

Wij kennen allemaal waarschijnlijk het fenomeen van het stemmetje in ons hoofd. Het stemmetje in ons bewustzijn gaat vaak als een razende tekeer. En dit heeft weer een effect op ons functioneren en welbevinden. Het is niet voor niks dat personen met stress-klachten als symptoom aangeven dat hun hoofd maar niet stil wil worden.

Hoe kun jij je stemmetje rustig krijgen?

Als we nadenken over wat die stem, een gedachte is, dan komen we erachter dat onze gedachten onze herinneringen zijn. Als wij van buiten geprikkeld worden, dan schieten naar onze kennis, naar wat wij weten, ons geheugen. En als het ophalen van deze herinneringen voelt alsof je bewustzijn een flipperkast is dan wordt je daar heel onrustig van. De geheugentechniek bewerkt de gedachten in ons hoofd. Om informatie vast te houden. Deze zelfde techniek, met een kleine aanpassing, kun je ook toepassen om je gedachten tot rust te brengen. De deelnemers gaan ervaren wat nu een gedachte is. Ik neem ze verder mee in de wereld van de geheugentechniek en geef ze gereedschappen mee hoe deze techniek te gebruiken voor mentale rust.

Workshop 3.      ´Opruimen – een opgeruimde kamer, een opgeruimd hoofd´
Eens? Deze workshop gaat over de technieken van opruimgoeroe Marie Kondo en is gericht op thuiswerken.

Workshopleider: Madlyne Schoonebeek

Deze workshop is er op gericht om je zowel praktische stappen te geven om mee aan de slag te gaan als je met laagdrempelige tips te inspireren om je thuiswerksituatie aan te pakken zodat je met meer rust en plezier kunt thuiswerken.

Na de workshop heb je een concreet stappenplan om in te zetten tijdens het opruimen van je (thuis)werkplek en heb je kleine tools om gedurende de dag prettig en gefocust te werken.

Inhoud workshop:

Je werkplek opruimen met de Marie Kondo methode.

Korte uitleg over de Marie Kondo methode en waarom en hoe je deze kan inzetten op je (thuis)werkplek. In 5 stappen word je meegenomen in de effectieve Marie Kondo methode van opruimen.

Thuiswerkgewoontes:

In dit onderdeel wordt uitgelegd welke gewoontes er voor zorgen dat je zowel prettig als productief kan thuiswerken en hoe je er voor zorgt dat je een goede werk/privé balans behoudt tijdens het thuiswerken.

Q&A:

Het laatste deel van de workshop beantwoord ik vragen die via de chat zijn binnengekomen.

Workshop 4.      ´Focus – concentreren kun je leren´
In deze workshop leer je je aandacht beter en langer te richten. Met als resultaat: meer uit je dag halen. Winst!

Workshopleider: Gertie Verreck

Focus en haal meer uit je brein.

Werk, en het thuis en/of online (samen)werken vraagt veel van ons en vooral veel van onze aandacht en concentratie. Het is daarom belangrijk dat je je brein en focus leert ‘managen’. Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de gebruiksaanwijzing van het brein en specifiek in het hoofdstuk ‘focus’.

Zoals neuropsychiater Theo Compernolle zegt: “Ons belangrijkste instrument om productief, gelukkig en gezond te zijn, is ons brein. Het probleem is alleen dat maar weinig mensen rekening houden met de gebruiksaanwijzing ervan.”

En juist daar brengt deze workshop verandering in. Je krijgt een nieuwe, frisse ‘breinbril’ opgezet die helpt om weer eens op een andere wijze naar je eigen loopbaan en ontwikkelkansen te kijken. Je krijgt inzicht in de impact van je eigen overtuigingen en leert om aan de dopaminekraan in je eigen brein te draaien. Je krijgt 10 tips aangereikt waardoor je aandacht beter en langer kan richten en voor flow kan zorgen. Hierdoor verhoog je je rendement, kun je meer uit je dag halen.

Kortom: Je krijgt een inkijkje in je brein en concrete handvaten om deze breinkennis toe te passen in je dagelijkse werkpraktijk.